Se poate merge…
Și încă foarte bine.
În general, mergi în același loc în vacanță pentru că îți place foarte mult locația și pentru că te costă mai puțin.
Îți mai aduci aminte de ofertele acelea pentru clienții vechi? Nu vreau să mă opresc la o singură ofertă, mă refer la modul general. Ei bine se aplică și la vacanțe.
Spre exemplu:
Am mai povestit pe blog despre treaba asta și îmi face plăcere de fiecare dată să o împărtășesc cu tine. Chiar zilele trecute vorbeam cu un coleg de job ce efectiv râdea de mine (în stilul său caracteristic) că și anul acesta merg la Black Sea în același loc unde am fost în ultimii 4 ani. Eu i-am motivat că pe mine nu mă costă foarte mult un concediu de 7 nopți la Black Sea cu tot cu haleală. Dar el dorește să meargă la All Inclusive în Bulgaria. Foarte bine frățică dar hai să vorbim pe cifre. Căci până la urmă, dictează ce scoatem din buzunar fiecare, nu?
Mai rămâne de precizat căci acest coleg are și două fetițe mici ce sunt mofturoase la haleală și nu își dorește stres. Zic: “Ok! Acum, dacă ai intrat în horă, joacă până la capăt. Nu căuta scuze…”
Dacă mergi în același loc ce îți satisface nevoile tale zilnice, cum ni le satisface pe ale noastre, ești cât se poate de fericit și revii cu drag în același loc. Dacă ești cioban și furi prosoape și alte cele nu mai beneficiezi de reducerile unui client de bază. Cu alte cuvinte: Îți cere ăla mai mult!
Să o luăm cu începutul:
Pentru că sunt client fidel, îmi oferă pe noapte în anul cu numărul 5, 130 de lei din 150 de lei cât costă cu noile scumpiri. Ți se pare mult? Mie nu…
Dacă stăm să calculăm 7 nopți x 130 de lei = 910 lei.
Acest preț de 910 lei mă costă DOAR pentru cazare!
La capitolul mâncare, ne luăm la noi roșioară, pateu, conserve de pește, castraveți pentru a mai ciugulii ceva când nu te aștepți. Mai bine să le ai decât să NU le ai. Plus că mai știm că prețurile pe litoral sunt “ceva de vis”. În fine… Cât să zicem că ne costă toate acestea? Habar nu am… Ne socotim la final.
De câte ori plătești o masă pe zi pe litoral?
La capitolul acesta, prânzul este cel achiziționat. Teoretic dar și practic, în ultimii 4 ani, un prânz ne costă în jur de 60 de lei pentru 2 persoane. O ciorbică și felul doi. Prânzul destul de ok de la restaurantul unui hotel. Mâncărica este bunicică. Deja ne cunoaștem cu ăia de acolo de câte ori ne-au văzut. Parcă ne-au făcut și o propunere de cazare dar era mai scumpă față de unde mergem noi. Plus că este și mai departe de plajă fiind un minus major pentru noi. În fine…
Să calculăm: 8 zile x 60 de lei = 480 de lei reprezentând o masă achitată pe zi pentru două persoane. Rămâne de văzut cât o să coste anul acesta cu noile scumpiri.
În final, cât ne costă toată vacanța?
Păi avem cazarea de 910 lei (să zicem 1000 de lei) + un prânz zilnic de 480 de lei (să zicem 500 de lei) = 1500 de lei.
Cât să te coste conservele de pateu și pește și roșii și toate cele? 300 de lei?
Să mai precizăm că mai servim seara la plimbare pe faleză o shaormică sau un langoș sau ceva de genul acesta… Deci îți mai trebuie niște bănuți acolo de rezervă.
Să zicem un buget de 3000 de lei și te mai întorci și cu bani acasă.
Ști ce nu am pus în acești bănuți?
Răspuns: Carburantul!
Și nici nu vreau să-l pun la socoteală într-o comparație de vacanță de genul meu cu o vacanță la All Inclusive în Bulgaria sau Grecia sau pe unde mai merge lumea.
Aș avea o singură întrebare: Găsești un All Inclusive în August cu 7 nopți de cazare și masă ce să te coste 2 mii de lei în una din țările de mai sus (sau orice altă țară)?
Dar colegului meu nu-i place litoralul de la Românica pentru că-i foarte scump și nu oferă nimic. Apa-i jegoasă, plajele sunt jegoase, etc. În cazul acesta nu vreau să mă contrazic dar NU toate plajele din toate stațiunile sunt așa. Corect?
Iar referitor la copii, eu zic că ai idee despre ce își dorește fiecare să mănânce, nu? Adică acasă îi așezi pe masă un singur fel de haleală și ea mănâncă (să zicem că-i fetiță) iar când ajungi la mare se sparge în figuri. Scuză-mă dar varianta asta nu o cred.
Ca și o scurtă concluzie, găsești pe litoralul nostru o cazare aproape de plajă și de restaurante și să te mai și coste puțin. Asta doar dacă nu vrei să plătești foarte mulți bani pe cazări scumpe. Căci sunt și cazări ce nu își pot justifica prețul. Iar dacă îi întrebi ceva în sensul acesta mai sunt și recalcitranți. Zici că ei dictează piața… În fine… „Vă dau voie să mergeți” (adică faci ce vrei) cu buget de 8000 de lei în vacanță în țări străine dar să nu mai mâncați chestii despre România, bine?